sobota 22. září 2018

Gruň

Kdy:      Sobota 22.9.2018 10:00 vlak. nádraží Vratimov (odjezd vlaku 10:08), autobus č.41 jede 9:21 od Kino Luna

Kam:     Visalaje - Gruň - Staré Hamry (cca. 11 km )

Z Vratimova pojedeme vlakem do Frýdku-Místku, kde přestoupíme na autobus směr Visalaje. Z Visalájí půjdeme po tur. značce přes Švarnou Hanku na Gruň nebo můžeme zajít i na Bílý Kříž - domluvíme se. Z Gruně pak sejdeme do Starých Hamrů (Černá Ostravice). Odtud pojedeme autobusem, který jede v 16:30 do Ostravy, nebo 17:32 do Frýdku-Místku. Těšíme se na Vás.

P.S. Info pro sběratele hub - prý rostou


Na Visalaje jsme dojeli autobusem z Frýdku-Místku tentokrát na čas. Z Visalají jsme po krátké pauze v místním pohostinství vyrazili lesem směrem na Gruň. Stoupání je zde o trošku prudší, než kdybychom vystoupali z Visalají na Bílý Kříž a odtud šli na Gruň po hřebeni. Cesta lesem je ale zase o něco kratší a v lese jsme našli i nějaké houby. I když jsme dorazili na hory poněkud pozdě, tak jsme cestou potkávali stále nějaké houbaře. Na Švarné Hance jsme se zastavili na něco k obědu a jelikož měli uvnitř nějakou akci, tak byla otevřeno veřejnosti jenom venkovní posezení z omezenou nabídkou jídla pouze na Kyselici. Pro děti se nám ale podařilo vyloudit porci kuřete na paprice s těstovinami. Jelikož nám tady svítilo sluníčko, tak zde bylo příjemně a dokonce jsme mohli odložit i bundu. Odtud jsme dál pokračovali na Gruň, kde jsme se ale nijak nezastavovali a pokračovali jsme dál směrem na Staré Hamry. Cesta dolů sice nevede po turistické značce, ale z minula jsme už věděli kudy jít. Cesta také vede krásnou osadou Školený na které je pár chalup a je to opravdu krásné místo. V další části trasy, která vede lesem jsme našli dalších pár hub. Také je zde v lese místo, kde je vidět i na Beskydy poněkud větší skalní útvar. Člověk ale musí zvednout trochu hlavu a dívat se více kolem sebe. Na autobusovou zastávku jsme dorazili včas - už na ten dřívější spoj. S některými jsme se ale rozhodli dojít až do obce Bílá, do místního bistra na něco dobrého. Nechtělo se nám také vracet zpět do Ostravy tak brzy, když bylo ještě světlo a pěkné počasí. V bistru si dali pak někteří hemenex a jiní zas čokoládu s croasanem. Zpátky jsme jeli z Bílé autobusem do Frýdku-Místku a odtud opět vlakem zpět do Ostravy. 
Počasí nám přálo a minimálně polovinu cesty svítilo i sluníčko. Domů jsme dorazili příjemně znaveni a my dospělí i duševně odpočati.