sobota 22. dubna 2017

Památník Hrabyně

Kdy:      Sobota 22.4.2017 10:25 nádraží Svinov (odjezd vlaku 10:41), tramvaj č.7 jede 10:01 od Kino Luna

Kam:     Háj ve Slezsku - Hrabyně - Kyjovice (cca. 9 km)

K příležitosti a připomenutí osvobození našeho kraje za 2. světové války nabízím tento výlet. Vlakem pojedeme ze O-Svinova do Háje ve Slezsku, odkud se vydáme po turistické značce kolem historické vojenské pevnosti Padařov do Hrabyně. V Hrabyni navštívíme památník, kde k příležitosti osvobození Opavy (viz.tento odkaz) je celý sobotní den vstup do památníku zdarma. Po prohlídce pak dále půjdeme po turistické značce kolem rehabilitační ústav v Hrabyni a okrajem Budišovic dojdeme až na konečnou tramvají v Kyjovicích-Zátiší. Odtud pojedeme zpět tramvají č. 5 (se to pěkně rýmuje). Kromě vlaku lze využít na MHD jednu 24 hodinovou jízdenku, která platí v tento den až pro 2 dospělé osoby a 3 děti do 15 let. Těšíme se na Vás.



Ze Svinova jsme dojeli do Háje ve Slezsku a hned jsme vyrazili uličkami obce směrem k lesu, kterým jsme došli až bunkrům na kopci Padařov. Po krátkém zastavení u bunkrů jsme dál pokračovali lesem a pak podél cesty, až jsme došli do obce Hrabyně. Tam jsme si chtěli zajít na oběd do restaurace, kterou jsme již v minulosti navštívili. Bohužel byla tentokrát zavřená a na dveřích nebylo žádné vysvětlení. Vypadalo to, že je zavřená již nějakou delší dobu. Možná je to důsledek úbytku hostů z důvodu obchvatu obce novou dálnicí. Je pravda že v obci ve které bylo v minulosti celkem rušno, je nyní nebývalý klid. Na oběd jsme tedy museli zajít do restaurace přímo v areálu památníku Hrabyně. Po docela dobrém obědu jsme šli na prohlídku samotného památníku. Podle zaparkovaných aut jsme soudili, že tam asi mnoho návštěvníků nebude. I když byl tento den vstup zdarma, tak jsme opravdu prohlídku absolvovali v naprosté pohodě a téměř nikým nerušeni. Dokonce nás průvodkyně vzala ve skupince na vyhlídku, která je na samém vršku betonového skeletu památníku. Je odtud pěkný výhled na všechny strany - škoda že nebyla lepší viditelnost. Po prohlídce jsme pokračovali cestou kolem rehabilitačního ústavu v Hrabyni a poté jsme lesem došli až na plánovaný konec zastávku MHD v Kyjovicích. Tramvaj nám jela odtud ani ne za 5 minut a z Poruby jsme nečekali na další navazující tramvaj taky - zpáteční cesta nám tedy vyšla hladce a bez čekání. 
I když to tentokrát vypadalo, že nám bude na výletě trošku pršet, tak nám to vyšlo mimo pár spadlých kapek hezky v suchu.