sobota 17. února 2018

Lyžování - Velká Rača

V sobotu pojedeme lyžovat do SKI areálu Velká Rača (Slovensko). Jedeme po vlastní ose a dojezd do areálu plánujeme mezi 8:30 - 9:00 (cesta autem trvá cca. 1:30). Přesné místo dojezdu v areálu určíme dle situace - domluva po telefonu. Lyžovat budeme do odpoledních hodin a návrat plánujeme v podvečerních hodinách. Více informací sdělíme po telefonu. Těšíme se na Vás.


Na Velkou Raču jsme dojeli z Ostravy za zhruba 1 hodinu a 15 minut. Cesta byla po ránu celkem prázdná a tak jsme dojeli na Dedovku cca v 8:30. Je určitě dobře, že jsme tu byli hned na otevírací čas, protože se toto blízké parkoviště hned u areálu plnilo auty docela rychle. Než jsme se obuli do lyžařských bot a připravili lyže, tak už bylo parkoviště plné. Další auta musely zůstat na vzdálenějších parkovištích odkud lyžaře odveze a zpátky doveze zdarma místní SkiBus - je to už samozřejmě méně pohodlné. Po 5 minutové frontě na SkiPas (28 EUR dospěly, 16 EUR dítě do 12 let) jsme vyjeli 4-sedačkovou lanovkou na kopec a poprvé sjeli asi zhruba 1,2 km dlouhou sjezdovku Dedovka. V celém areálu je více sjezdovek a vleků. My jsme vyzkoušeli téměř všechny (jen ty dobře upravené) a nakonec jsme nejčastěji lyžovali na té první v areálu Dedovka. Byla nejširší a nejméně náročná. Tato modrá sjezdovka měla ale zhruba v polovině kopce možnost, si zvolit i náročnější červenou trasu dojezdu. Za upraveného stavu se dala sjet docela dobře taky. Odpoledne, když byl terén již rozježděný, byl sjezd touto částí pro nás už poněkud těžší. Vyzkoušeli jsme samozřejmě i ty ostatní, které již byly poněkud prudší a užší. Když už na nich byla nějaká část v modré barvě (méně náročná), tak to byla zase pouze tzv. spojovací část sjezdovky o malé šířce. Co bylo ale určitě na těchto sjezdovkách lepší, je samotná lanovka. Ta byla v části areálu Laliky 6-sedačková a sem tam (co desátá sedačka) tu byla zařazena i 6-místná kabinka. Hlavním důvodem ale proč byla tato lanovka lepší, byla její provozní rychlost. Nahoru se lyžař dostal možná i za poloviční čas. Také fronty tu byly menší. Samozřejmě je to proto, že na těchto náročnějších sjezdovkách tu nelyžovaly v takovém počtu rodiny s dětmi a nebo ti, kteří dávali přednost pohodlnějšímu lyžování. Osobně jsem si zkusil i černou sjezdovku a musím říci, že řekněme jako dobrý začátečník, jsem se v prudších částech sjezdovky, kde se ještě k tomu objevovaly ledové plochy, už hodně trápil, abych sjel úsek bez pádu. 
Čekání na vleku Dedovka byla v ranních a dopoledních hodinách cca 5 minut. S přibývajícím časem se to ale lepšilo. Po 15 hodině to bylo již bez front. Bohužel se ale také poměrně často na této lanovce zpomalovalo a zastavovalo. Určitě by v této navštěvovanější části areálu byla lepší varianta rychlejší 6-sedačkové lanovky, která je v areálu Laliky. Nevím samozřejmě, zda by pak ale nebylo na tomto svahu již přeplněno. 
Jak dole, nahoře, tak i na samotné sjezdovce je spousta občerstvovacích míst, kde si může zajít lyžař buď na čaj, nebo si dát i něco k jídlu. Musím uznat, že je to v poměru s Beskydskými a možná i Jesenickými areály o něco vyšší level (úroveň). Samozřejmě ale taky i dražší. 
Samotné počasí nám tento den vyšlo báječně. Ráno a dopoledne nám svítilo sluníčko s polední teplotou kolem 0 °C. Odpoledne již sluníčko sice nesvítilo ale bylo stále příjemně a bez větru. Spokojeni, a nejen s lyžováním, jsme byli myslím všichni. Určitě sem někdy příště s lyžemi opět rádi zavítáme.