sobota 31. srpna 2019

Trojmezí a Plackový festival

Kdy:      Sobota 31.8.2019 9:30

Kam:     Bukovec - Trojmezí - Bukovec (cca. 13 km)

Na poslední prázdninovou sobotu nabízíme tento výlet. Z Ostravy se přemístíme auty do obce Bukovec (každý ve vlastní režii) a sraz bude kolem 9:30 před místním kostelem v Bukovci - viz mapka a odkaz. Cesta z Ostravy (po dálnici) by měla trvat autem asi 1 hodinu. Od kostela vyrazíme již pěšky po turistické značce na Hrčavu a Trojmezí. Z Trojmezí se pak vrátíme zpět do Bukovce kde se pořádá od 14 hodin tradiční a vyhlášený Plackový festival. Je zde bohatý program a proto bude čas návratu domů jen na nás. Samotné placky jsou trochu jiné než je známe, ale určitě také moc dobré.
Jelikož má být slunečno a teplo, tak si vezměte sebou pokrývku hlavy a do batůžku dostatek tekutin. Nějaké 2 hospůdky jsou na Hrčavě. Nejsem si ale jistý že by tam měli i nějaké vařené jídlo (kromě vařeného piva) - uvidíme. Po cestě jsou také i nějaké studánky a houbaři nezapomeňte, že i zde rostou houby. Těšíme se na Vás.

P.S. Z Ostravy jede také vlak (kombinace s autobusem) cca 7:15 ze Svinova - kdo by nechtěl nebo nemohl jet autem. Zpátky jsou spoje na Ostravu také.


Z Bukovce jsme vyšli za již teplého a slunečného rána po turistické značce na Hrčavu. Po krátkém úseku mezi loukami jsme došli k lesu, kde jsme se ihned rozešli kolem turistické stezky do lesa a hledali houby. I když jme lesem nešli více jak 1 km a navíc byla sobota dopoledne, tak jsme nějaké houby přece našli. Po cestě na Hrčavu se střídala asfaltová cesta místy loukami a místy úseky lesem. Po cestě byly také krásné výhledy do okolí, převážně na Polskou stranu. Na Hrčavu jsme dorazili v pravé poledne a v místní hospůdce jsme si dali česnečku a něco k pití. Také jsme zde nakoupili do svých deníčků turistické známky. Cesta na Trojmezí pokračovala z kopce s hlavní a jasně viditelnou dominantou okolí - dálniční most Valy. Na Trojmezí jsme si odpočinuli v místním altánu, kde jsme se na chvíli schovali před slunečními paprsky. Na české straně je jedna malá restaurace a jedna velká a zatím nedostavěná budova na polské straně. Také od samotného Trojmezí chybí asi zbouraný most přes hluboké údolí potoka směrem na slovenskou stranu. Po fotkách u hraničního jehlanu jsme se vydali polskou stranou přes obec Jaworzynka zpět do Bukovce. Polská cesta z Trojmezí je až do obce Jaworzynka lemovaná solárními světly veřejného osvětlení. Na rozdíl od české strany je vidět poměrně husté osídlení polského pohraničí. Také je zde vidět i daleko vetší rodinné domy. Samotná Hrčava je posetá množstvím chat a starších domů. V Polsku to jsou pak spíše větší domy, přičemž některé mají i 3 poschodí. Jsou to zpravidla také mnohem mladší stavby. Po cestě, která se opět vinula lesy a loukami jsme došli zpět do Bukovce. 
V Bukovci již nějakou hodinu běžel program Plackového festivalu a celá obec byla lemována zaparkovanými auty. Po krátkém staní u vstupu do areálu jsme si koupili ve stánku placky a něco k pití. I když tu bylo poměrně hodně lidí, tak se dalo ve velkém stanu sednout ke stolu, kde jsme jedli a ochutnávali navzájem placky s různými přílohami. Placky jsme prokládali sladkými domácími buchtami, kterých tu bylo také více než dost. Tady jsme také pochopili, že placek je na jemno nastrouhaný brambor, který spíš vypadá jako palačinka a opéká se na plotýnce jen s minimem oleje. Bramborák je pak to co asi všichni známe. Na hrubo nastrouhaný brambor smažený v oleji. Samozřejmě obě varianty jsou velmi dobré. Placky a dobroty zde prodávaly ve svých stáncích buď okolní obce, nebo různé místní a přespolní spolky (Hasiči, Sokoli, Zahrádkáři apod.). Samozřejmě, že nechyběla ani soutěž o nejchutnější placek. Byl zde také bohatý kulturní program s řadou vystoupení v areálu malého amfiteátru. Po šesté hodině jsme jak unaveni samotným výletem, tak i zmožení ochutnáváním placků odjeli zpět domů. 
Zdejší kopcovitá krajina je moc hezká. Trochu to připomíná louky a lesy na Valašsku. Určitě se zde rádi (nejen na placky) v budoucnu vrátíme.