sobota 4. června 2016

Ondřejník

Kdy:      Sobota 4.6.2016 10:00 nádraží Vratimov (odjezd vlaku 10:09), autobus č.41 jede 9:21 od Kino Luna.

Kam:     Pržno - Metylovice - Ondřejník - Frýdlant nad Ostravicí (cca. 12 km)

Z Vratimova pojedeme vlakem do Pržna odkud půjdeme nejdříve po turistické značce přes Metylovickou hůrku do obce Metylovice, kde si můžeme dát občerstvení nebo něco k jídlu. Z Metylovic znovu vystoupáme po žluté turistické značce až na Ondřejník (chata Solárka), odkud nakonec sejdeme dolů do Frýdlantu nad Ostravicí a pojedeme vlakem zpět do Vratimova. Těšíme se na Vás.



Z Pržna jsme se vydali nejdříve do Hodoňovic, kde jsme navštívili hospůdku Lašský dvůr, která je zároveň malou Minizoo. V celém tomto objektu byl bohužel poměrně nepořádek a tak jsme se po malém občerstvení raději vydali dál na cestu. Z Hodoňovic cesta prudce stoupala na vrchol Metylovickou hůrku (Čupek) a po cestě se nabízely krásné výhledy směrem na Frýdek-Místek a jeho okolí. Na samotném vrcholu se nachází zpustlý objekt rekreačního zařízení, který je jinak na krásném místě. Z vrcholu jsme tedy sešli rozkvetlou loukou do Metylovic, kde jsme bohužel našli zavřenou restauraci, ve které jsme měli v plánu si dát oběd. Naštěstí se v Metylovicích tuto sobotu konala hasičská slavnost a my jsme tak díky těmto oslavám narazili v místní sokolovně na "vinárnu", kde se dalo objednat i jídlo. Po pozdním obědě jsme se ještě podívali na hasičské veselí a pak hned vyrazili přes Metylovice na Ondřejník. Opět jsme tedy stoupali do kopce a na Ondřejník (sedlo) jsme dorazili až po 17 hodině. Na Ondřejníku jsme si dali něco k pití a děti se zatím točily a houpaly na místních atrakcích. Cestou dolů do Frýdlantu jsme ještě nasbírali květy černého bezu a kolem 19 hodin došli na vlakové nádraží. Celkem prázdným vlakem jsme se dostali zpět do Vratimova a doma jsme byli něco po půl deváté.
Celý den byl slunný s teplotou okolo 25 °C - ideální počasí na výlet. Z výletu jsme byli poměrně všichni příjemně unaveni.