sobota 14. května 2016

Příbor

Kdy:      Sobota 14.5.2016 10:30 Muzeum Příbor

Kam:     Příbor a okolí

Jelikož má v sobotu pravděpodobně pršet, tak jsem naplánoval tento výlet. Tentokrát bychom jeli auty a sraz bude v 10:30 u muzea v Příboře (mapa viz odkaz). V muzeu se koná v sobotu zajímavá akce nazvaná Den se starými technologiemi (program viz odkaz). Kdyby po prohlídce nepršelo a dalo by se chodit venku, tak se nabízí procházka piaristickými zahradami v Příboře (viz odkaz), nebo můžeme také zajet do nedalekého Nového Jičína, kde se nabízí buď zřícenina hradu Starý Jičín, nebo je odtud nedaleko i zámek Kunín. Kam bychom tedy po prohlídce zajeli se domluvíme na místě. Ještě mě napadá, že kdyby to na venkovní procházku nebylo, tak bychom se mohli při zpáteční cestě stavit v akvaparku v Brušperku - tak plavky sebou (auto to uveze). Samozřejmě si ale nezapomeňte vzít tentokrát i deštník. Těšíme se na Vás.



Po dojezdu auty do Příbora jsme nejdříve zašli na náměstí, ze kterého jsme se poté přesunuli k muzeu, před kterým hrála cimbálová muzika. Na této akci jsme mohli vyzkoušet výrobu příze z ovčí vlny, tkaní látky na malém stavu, výrobu nádob a různých ošatek z kůry, vytvořit panáčka z trávy, splést si ze šňůr provaz, vyzkoušet tesařské práce a podívat se na flétny, píšťaly a píšťalky vyrobené z různých stromů a keřů. Také tady ukazovali výrobu různých pokrývek hlavy z chorošů a výrobu tradiční obuvi z kůže tzv. Krpců.
Po prohlídce muzea jsme zašli do Piaristických zahrad (je to hned vedle muzea), které jsme si společně prošli. Ještě než jsme jeli dál, tak jsme si v Příboře zašli do restaurace na oběd. Po obědě jsme pokračovali auty na další cíl našeho sobotního výletu - zříceninu hradu Starý Jičín. Hrad jsme s dětmi celý prošli a dali si tu malé občerstvení. Chvíli jsme jen tak poseděli a rozhlíželi se z kopce do kraje. Celý hrad zde asi opravuje parta nadšenců, kteří byli vidět při práci okolo hradu. Z hradu jsme pak již jeli přímo do dětem slíbeného akvaparku v Brušperku, kde jsme se společně s dětmi v bazénu vydováděli. Několikrát jsme dokonce byli napomenuti místní "plavčicí". Jen co jsme z bazénu odešli klesla návštěvnost asi o 300%. Chodí zde opravdu poměrně málo lidí a proto můžete třeba jezdit na tobogánu bez čekání nebo se vyhřát v 36°C teplém vířivém bazénu bez mačkání.
I přes nepříznivou předpověď nám po celý den počasí přálo a deštníku nebylo potřeba. Celý výlet se myslím všem líbil a z muzea jsme si odnesli domů i nějaké vlastnoručně vyrobené věci.