sobota 30. dubna 2016

Archeopark a Rybí dům

Kdy:      Sobota 30.4.2016 9:20 nádraží Ostrava Vítkovice (odjezd vlaku 9:29), tramvaj č.11 jede 9:11 od Kino Luna.

Kam:     Chotěbuz - Albrechtice  (cca. 9 km )

Po minulém "náročné" výletu v Beskydech to bude tentokrát výlet "lehký". Z Ostravy Vítkovic pojedeme vlakem do Chotěbuze, kde se po 2 letech znovu otevírá veřejnosti místní Archeopark. Měl by zde být i nějaký doprovodný program - viz odkaz. Po archeoparku určitě navštívíme i Rybí dům, který stojí hned kousek vedle. V tomto domě je spousta "malých" i velkých akvárií a samozřejmě největší atrakcí je zde i jedno obří akvárium - viz odkaz. Tak jak v archeoparku, tak i zde se v sobotu koná doprovodná akce nazvaná Pálení čarodějnic. Až si v Chotěbuzi vše prohlédneme a spálíme všechny čarodějnice, tak vyrazíme lesem po turistické značce do Albrechtic. Z Albrechtic pak pojedeme zpět vlakem do Ostravy. 
Nabízí se také varianta, že bychom mohli absolvovat výlet v opačném směru - nejdříve pochod a pak zábava (domluvíme se ve vlaku). Těšíme se na Vás.

Ve vlaku směrem do Chotěbuze jsme se rozhodli absolvovat celý výlet v opačném směru. Vystoupili jsme tedy z vlaku v Albrechticích a vyrazili směr Chotěbuz. Prošli jsme obcí kolem dřevěného kostela a pokračovali mezi poli až k lesu, kterým jsme došli až do Chotěbuze. Tam jsme hned zamířili k areálu Rybího domu, kde probíhala tradiční akce tohoto období - Pálení čarodějnic. Dali jsme si tam menší občerstvení a děti mezitím běhaly mezi atrakcemi. Po hodině odpočinku jsme zamířili do Archeoparku (je hned vedle Rybího domu) ve kterém právě začínal doprovodný program. Celý areál se otvíral po 2 leté pauze. Výtahem jsme se dostali do třetího patra odkud vedla lávka až k samotnému hradisku. Tam se nás hned ujal průvodce, který nás zavedl k místu na  kterém se konal program historického sdružení Keltik. V zábavném pojetí tohoto sdružení jsme prošli nejvýznamnější milníky dějin českého národa. Po samotném programu nás průvodce vždy zavedl na různá stanoviště, kde nám opět tito nadšenci vyprávěli a ukazovali jak se tady asi tehdy žilo. Ukázali nám co naši předci tehdy jedli, do čeho se oblékali, čím a co lovili atd.. Bylo zde vidět spoustu výrobku, nástrojů a zbraní a mnohé šlo i vlastnoručně vyzkoušet. Bylo to hodně poučné a zajímavé. Po prohlídce jsme šli opět přes Rybí dům na vlakové nádraží, ze kterého jsme jeli vlakem zpět do Ostravy. 
Na prohlídku akvárií jsme tentokrát nešli a nechali jsme si to na příští návštěvu. Myslím že to byl hezký a hlavně poučný výlet. Těm co s námi nebyli Chotěbuz určitě vřele doporučuji.