sobota 1. října 2016

Travný

Kdy:      Sobota 1.10.2016 9:00 nádraží Vratimov (odjezd vlaku 9:09), autobus č.27 jede 8:21 od Kino Luna (pozor                      přestup na aut. č.41 u Polikliniky v Hrabůvce)

Kam:     Morávka - Travný - Krásná (cca. 10 km)

Z Vratimova pojedeme vlakem do Frýdku Místku, kde přestoupíme na autobus, který nás doveze na Morávku-střed. Z Morávky pak budeme pěšky stoupat po zelené turistické značce až na vrchol Travný. Z vrcholu pak sejdeme na druhou stranu do obce Krásná. Na celé trase není kromě startu a cíle žádná restaurace, tak že vše sebou. Z Krásné pojedeme autobusem do Frýdku Místku a odtud vlakem zpět do Vratimova. 
Vlakem je také možno jak vyjet, tak i dojet z/do Ostravy-středTěšíme se na Vás.


Hned ve Frýdku-Místku jsem spletl autobusové nástupiště a museli jsme zvolit opačný směr. Tedy jet autobusem, který naštěstí hned jel, směrem na Visalaje a zvolit trasu z opačné strany než bylo naplánováno. V přeplněném autobuse jsme nakonec dorazili za téměř symbolické jízdné (10 Kč dospělý a děti za 5 Kč) do obce Krásná. Tady jsme chtěli zajít s dětmi hned do místní restaurace Rekreant, ale bohužel bylo ještě zavřeno. Po krátké pauze na občerstvení z vlastních zásob, jsme se vydali na cestu. Po necelých 4 km chvílemi prudšího a někdy zas pozvolného stoupání jsme se nakonec dostali až na samotný vrchol Travný, do výšky 1203 m. Ze samotného vrcholu ale bohužel nic nebylo vidět, protože je tato hora, včetně samotného vrcholu, hustě zalesněna. Po krátké pauze, které děti vyplnily stavěním bunkru a sbíráním posledních zbytků úrody borůvek, jsme se vydali dolů na opačnou stranu kopce. Na rozcestí kousek pod Travným jsme se rozhodli, že sejdeme oproti plánu (Morávka) na Visalaje. Jezdí odtud totiž autobus častěji a je to opět do Frýdku-Místku jen za "pár" korun. Hned jsem podotkl, že tím pádem nám zůstane více peněz na útratu v restauraci na Visalajích. Po pozdním obědě jsme odtud odjeli opět přeplněným autobusem do Frýdku-Místku a dál pokračovali vlakem do Vratimova, kde jsme dorazili něco před 18 hodinou. I když není hora Travný tak moc navštěvovaná jako jiné vrcholy Beskyd, tak jsme celou cestu potkávali poměrně dost turistů.
Počasí nám přálo a sluníčko na nás hezky svítilo po celý den. Snad to byl pro všechny hezký podzimní výlet.