sobota 19. května 2018

Hukvaldy - na kole

Jelikož je tuto sobotu otevřený hrad Hukvaldy v rámci Dne muzeí zdarma, tak nabízíme tento společný cyklovýlet. Sraz je 9:30 u Bělského lesa (konečná tramvaje č.11). Trasa vede po cyklostezce přes Starou Bělou, Krmelín, Brušperk, Fryčovice až na  Hukvaldy. Na hradě necháme kola venku (hlídání bude zajištěno) a projdeme si samotný hrad. Zpět pak pojedeme trošku jinou trasou, ale s přibližně stejnou délkou. Celkem (tam i zpět) by to mělo být něco přes 50 km. Na trasu máme celý den a jelikož pojedou samozřejmě i děti, tak to nebude jízda v žádném rychlém tempu. Těšíme se na Vás.

Po příjezdu zveme všechny k nám na vaječinu.


V sobotu ráno to nevypadalo s počasím nic moc. Hodinu před odjezdem ještě mrholilo a teplota byla něco kolem 15 °C. Z místa srazu jsme vyrazili již bez deště a jeli předem naplánovanou trasou. Po cestě jsme nikde moc nezastavovali a dojeli v pohodovém tempu až na Hukvaldy. Na hrad jsme poctivě vytlačili kolo, tak jak přikazovala značka a zastavili jsme se pouze u bronzové sochy Lišky Bystroušky. Po 1,5 km stoupání jsme nakonec kola dotlačili až na hrad, kde jsme mohli vjet i s koly do samotného areálu hradu. Tento den byl na hradě v rámci Dne muzei vstup zdarma. Na hradě jsme se občerstvili a celý areál i prošli. Pro děti tady bylo připraveno divadlo, které děti samozřejmě zhlédli. Bylo tu taky několik stánků s jídlem a drobnými výrobky. Na to že byl tento den vstup na hrad zdarma, tak tu nebylo (asi díky počasí) moc lidí. Z hradu jsme pak pokračovali stejnou cestou zpět do Staré Vsi nad Ondřejnicí, kde jsme se zastavili na malé občerstvení v restauraci U 2 Babek. Z restaurace jsme pak jeli trochu blátivou cestou do Proskovic odkud to pak šlo už hladce až do Zábřehu. Na tachometru jsme měli celkem za tento výlet něco kolem 55 km.
Po dojetí jsme u nás na zahradě nejdříve snědli výtečné Tiramisu a pak rozdělali v krbu oheň na slíbenou vaječinu. Celkem jsme spořádali nakonec 40 vajec a s plným břichem jsme odcházeli/odjížděli kolem 21:00 domů. Myslím že to byl (i díky počasí, které nakonec vyšlo) celkem podařený výlet.