sobota 26. května 2018

Palkovické hůrky

Kdy:    Sobota 26.5.2018 10:00 vlakové nádraží Vratimov (odjezd vlaku 10:10, autobusu č.41 jede 9:21 od Kino Luna)

Kam:    F-M Olešná - Hukvaldy (cca. 12 km)

Z Ostravy (Vratimova) pojedeme vlakem do Frýdku-Místku, kde přestoupíme na autobus který nás zaveze na přehradu Olešná. Na Olešné se s dětmi zastavíme na dětském hřišti a pak půjdeme přes Palkovické hůrky a až na Hukvaldy. Odtud pojedeme zpět do Ostravy (Dubina) autobusem, který jede 16:24 a nebo 17:54. Těšíme se na Vás.


Z Vratimova jsme odjížděli zpožděným vlakem a bohužel jsme nestihli ve Frýdku-Místku náš autobus, který na tento vlak navazoval. Vydali jsme se tedy na Olešnou přes město pěšky a takto si tedy přidali cca. 3 km cesty. Na Olešné jsme se občerstvili a děti si zadováděly na dětském hřišti. Z Olešné jsme pak již nejprve volně, pak i více stoupali na Palkovické hůrky. Po zdolání největšího převýšení trasy jsme si kousek zašli k místnímu rekreačnímu středisku, kde jsme se kdysi zastavovali na občerstvení. O proti minulé návštěvy zde byla ale jedna změna. Restaurace byla otevřená podle cedule Furt a byla samoobslužná. Na pití zde bylo v lednici alko i ne-alko, varná konvice na udělání čaje či kávy a samozřejmě nějaké sladké a slané dobroty. Na barovém pultě byla miska s penězi, kde měl každý zákazník nechat obnos dle uvážení. Tak jsme si tedy umyli sklenice, nalili pití a někteří si uvařili kávu. Pak jsme si sedli na terasu, kde jsme si u vlastního jídla a místního pití užívali krásného výhledu na protější beskydské vrcholy. Po občerstvení jsme umyli po sobě sklenice, zaplatili a vyrazili na další úsek naší trasy. S malými zastávkami u krásných výhledů na krajinu jsme hůrky přešli až do Hukvald. Jelikož jsme měli na autobus domů ještě asi 30 minut času, tak jsme si v malé restauraci s názvem Hospůdka na koupališti (které tam bohužel už dávno není) dali ještě jedno malé občerstvení. Pak jsme již vyrazili na nedalekou zastávku autobusu, který nás dovezl až do Ostravy. 
I když jsme celkově našlapali asi 17 km za slunečného a hlavně teplého počasí, tak si myslím, že samotné Palkovické hůrky nám svojí krásou tu námahu vynahradily. Mě osobně se Palkovické hůrky moc líbily.