sobota 16. června 2018

Cyklovýlet Poodřím

Na tuto sobotu nabízím trochu narychlo naplánovaný a také trochu náročnější cyklovýlet Poodřím. Tentokrát to bude asi více pro dospělé a ty větší děti, kteří zvládnou rychlejší tempo a ujedou více kilometrů.
Sraz je 9:15 u hospůdky U Honyšů (pod mostem do Výškovic). Odtud pojedeme po cyklostezkách přes Polanku nad Odrou a Jistebník směrem do Studénky, odkud se přes Bílovec budeme vracet jinou trasou zpět do Polanky nad Odrou. Trasa bude mít něco mezi 50 - 70 km. Takže, kdo si troufá, ať se k nám klidně přidá. Těšíme se na Vás.


Na tento cyklovýlet nám vyšlo krásné počasí. Vyjeli jsme z Výškovic po cyklostezce a jeli přes Polanku, Proskovice do Košatky. Odtud jsme dál pokračovali do Albrechtiček, kde jsme se zastavili u krásně zrekonstruovaného zámečku. Po jeho venkovní obhlídce jsme dál pokračovali do obce Bartošovice, kde jsme se zastavili u místní stanice záchrany živočichů. Na prohlídku jsme ale nešli. V obci jsme se také zastavili u místního zámku, který jsme si opět prohlédli jenom z venku. Dál jsme pokračovali kolem Bartošovického mlýna, u kterého jsme se jenom krátce zastavili (prohlídka je jen po tel. domluvě). Cestou jsme dál pokračovali do Studénky, kde jsme se zastavili na malé občerstvení v restauraci pod zámkem. Kolem samotného zámku jsme opět jenom projeli a pokračovali v cestě na rozhlednu v obci Bílov. Po cestě jsme fotili krajinu, která hezky vynikala pod krásnými mraky. Na rozhledně jsme si udělali malou občerstvovací pauzu a samozřejmě jsme i na samotnou rozhlednu vystoupali. Počasí ale dalekým rozhledům nepřálo. Beskydy byly bohužel v silném oparu a nebylo vidět dále než na 20 km. Za ideálního počasí by zde byly krásné výhledy nejen na zmíněné Beskydy. Z obce Bílov jsme sjeli do Bílovce, kde jsme marně hledali nějakou příjemnou restauraci na oběd. Tu jsme sice nenašli, ale v místní cukrárně jsme si aspoň koupili báječnou malinovou zmrzlinu. Zastavili jsme se také na chvilku u místního zámku. Z Bílovce jsme pak pokračovali kolem Údolí mladých, kde jsme se schválně zajeli podívat na slavnou Výletní restauraci. Ta byla i tentokrát zavřená a nevypadalo to, že by byla v provozu. Po trochu větším stoupání jsme dojeli do obce Lubojaty. Před samotnou obcí jsme se ještě na chvíli zastavili u cesty a natrhali si třešně. Z Lubojat jsme pak sjeli z kopce do obce Olbramovice, kde jsme opět hledali nějakou restauraci. Ani zde jsme však nenašli žádnou vhodnou restauraci na jídlo. Jedna tu sice byla a dokonce i otevřená, ale měli tam jen smažená jídla z mrazáku a nějaké pizzy. Rozhodli jsme se tedy pokračovat až do Klimkovic, kde jsme zašli do restaurace Karolína na smažák. Byl dobrý, levný a bylo ho i velká porce. Po tomto pozdním obědě jsme dál pokračovali s plnými břichy kolem Klimkovického zámku na okraj Polanky nad Odrou. Na chvíli jsme se ještě zastavili u místního fotbalového hřiště, kde se hrál fotbalový zápas. Polankou jsme  pak projeli po cyklostezce až do Svinova, kde jsme sjeli k řece Odře a dojeli podél ni až domů. 
Celkem jsme za tento den najeli kolem 75 km. Samotná trasa byla z první půlky téměř po rovině a druhá půlka však již nějaké ty kopce měla. I tak jsme ale nepřijeli nijak znaveni. Tato trasa by se také dala nazvat Tour pěti zámky. Tuto hezkou trasu všem vřele doporučuji.