středa 8. května 2019

Hostýn

Kdo by neměl na sváteční středu 8.5 ještě nic v plánu, tak nabízím auto-výlet na Hostýn.
Z Ostravy vyjedeme autem (něco před 9:00) a přemístíme do obce Rusava, která leží v Hostýnsko-vsetínských vrších. Cesta autem vede po dálnici na Hranice, kde sjedete a pokračujete dál na Bystřici pod Hostýnem. Odtud je to už jen kousek do obce Rusava. Celá cesta by měla trvat něco málo přes 1 hodinu - viz mapa.
Z Rusavy, kde bude sraz 10:00 na parkovišti u obecního úřadu mám naplánovaný asi 11 km okruh po Hostýnsko-vsetínských vrších. Samozřejmě nemineme hlavní cíl našeho výletu Svatý Hostýn - viz mapa.
Hostýnsko-vsetínské vrchy jsou krásně kopcovité terény, kde se střídají louky, lesy a sem tam i nějaká ta skalka. Pokud se budete chtít k nám přidat, tak dejte vědět. Těšíme se na Vás.


I když dny před tím celkem propršely, tak v tento den bylo krásně již od samého rána. Autem jsme tedy dojeli na Rusavu, odkud jsme vyrazili nejdříve vesnicí a pak už lesem směrem nahoru k Hostýnu. Na polovině trasy jsme si udělali pauzu na krásně zelené louce a užívali si zde slunečného dne. Pauzu jsme také využili k průzkumu menšího skalního útvaru v okolí kopce Skalný. Z tohoto místa jsme pak došli na Hostýn již za početnějšího turistického provozu. Samotný Hostýn byl už jak se dalo očekávat plný turistů, cyklistů a církevních návštěvníků. V místní restauraci Ovčárna jsme si dali oběd, který i při vyšším počtu hostů byl celkem na stole rychle - asi jsou na tyto poměry zvyklí. Po obědě jsme si obešli celý areál a zašli i na místní rozhlednu. Samotný kostel (baziliku) jsme samozřejmě také navštívili i zevnitř. Konala se tu zrovna bohoslužba. Celý areál na mě působil jako naše Pustevny, akorát několikrát znásobené (jak počtem staveb, tak i počtem lidí). Z Hostýna jsme se již pak vraceli téměř celou cestu zpět do Rusavy po krásné, mírně se svažující lesní asfaltce, částečně lemovanou lesem a částečně loukami. Musím říci, že tato krajina je moc hezká, zvláště když vyjde takto krásné počasí. Není tak hustě zalesněna jako naše Beskydy a je zde také spousta krásných výhledů do celého kraje. Určitě se zde rádi opět někdy vrátíme.