sobota 12. října 2019

Velký Javorník

Kdy:       Sobota 12.10.2019 9:00  Vratimov žel. nádraží (odjezd vlaku 9:06),  autobus č.27 jede 8:21 od Kina Luna (přestup na aut. č. 41 u Polikliniky v Hrabůvce)

Kam:     Veřovice, Velký Javorník, Frenštát pod Radhoštěm (cca. 11 km)

Z Vratimova pojedeme vlakem do Frenštátu, kde je přestup na vlak do Veřovic. Z Veřovic pak půjdeme po turistické značce na Velký Javorník, kde je turistická chata a rozhledna. Z Javorníku pak sejdeme dolů do Frenštátu. Odtud pak pojedeme zpět vlakem do Ostravy. Těšíme se na Vás.



I když bylo dopředu hlášeno pěkné počasí, tak naštěstí nebyl vlak z Ostravy nijak přeplněn. Mohli jsme si ve Vratimově i sednout. Ve Frenštátě jsme pak přestoupili na vlak, který už na nás čekal. Ani ne za 15 minut jsme byli ve Veřovicích odkud jsme se vydali směrem k vrcholu Velkého Javorníku. Cestou jsme potkávali sice nějaké další turisty, ale z této strany to není až tak frekventovaná trasa. Na vrchol jsme dorazili zhruba v poledne a i když bylo krásně slunečno, tak na samém vrcholu foukal vítr. Samozřejmě jsme nejprve vystoupali na rozhlednu, ze které se nabízely krásné výhledy. Nepříjemný zde byl ale již zmiňovaný vítr, který měl na rozhledně o mnoho větší intenzitu. Z rozhledny jsme šli přímo do chaty, kde jsme si chtěli dát něco malého k obědu. I když zde byla opět řada až ven, tak jsme nakonec nečekali ani moc dlouho a dokonce jsme si všichni sedli i ke stolu v chatě. Po polévce a sladké tečce v podobě rakvičky se šlehačkou jsme se vydali z vrcholu dolů. Venku už vítr téměř nefoukal a my jsme se ještě jednou rozhlédli za krásného a slunečného počasí do krajiny. Cestou dolů jsme se vydali druhou stranou, směrem do Frenštátu. Tímto směrem jsme potkávali o mnoho více turistů, kteří teprve mířili k vrcholu. Po cestě do Frenštátu jsme ještě odbočili na areál lyžařského můstku, kde jsme se prošli stezkou v korunách stromu. Odtud jsme se pak vydali kolem chátrajícího areálu Vlčina a došli jsme k příjemné valašské Hospůdce u Janíka. Tam jsme si venku na chvíli sedli dali malé občerstvení. Pak už jsme ale spěchali z posledního kopce dolů, abychom chytili vlak zpět. Na nádraží, které je bohužel na druhé straně města, jsme došli tak akorát. Vlak nám odjížděl asi za 5 minut a cesta zpět s ním byla opět v pohodě. Musím říci, že nám na výlet vyšlo opravdu krásné a ještě i celkem teplé počasí. Na to, že jsme na počátku týdne chodili již v zimním oblečení to vyšlo v sobotu na 1* - vice takových krásných víkendů.