středa 28. října 2015

Podzimní prázdninové toulky

28.10.2010 (středa) - Lysá hora

Sraz 9:00 vlakové nádraží Vratimov (odjezd vlaku 9:08), autobus č.27 jede 8:21 od Kino Luna s přestupem na zastávce Hrabůvka Poliklinika na spoj č.41.

Do Frýdku-Místku pojedeme z Ostravy vlakem a z FM autobusem na Krásnou. Z Krásné půjdeme na Lysou horu po žluté tur. značce. Dolů se budeme vracet na Ostravici a vlakem pojedeme zpět do Ostravy. Trasa má celkem asi 14 km.


Když jsme z Krásné vyrazili po žluté na Lysou horu svítilo sluníčko a bylo docela teplo. Po 2 km se ale už začaly honit mraky a začal foukat vítr. Po chvíli jsme už vytahovali čepice i rukavice, vítr byl opravdu "vlezlý". Na Malchoru (těsně pod vrcholem) už značně přibývalo turistů se stejným cílem - zdolat nejvyšší horu Beskyd. Na vrcholu bylo samozřejmě "těsno", lidí tu byly mraky. Všechny negativa výstupu na tuto horu ale stála za ty krásné výhledy, ať už na zasněžené Tatry nebo na krásně sluncem nasvícený Frýdek-Místek i s jeho nedalekým okolím. Zpátky jsme to vzali přes Zbuja, kde jsme se zastavili na malé občerstvení a pak už dál pádili z kopce dolů na vlak domů. Byl to náročný, ale zároveň krásný podzimní výšlap.


29.10.2015 (čtvrtek) - Solné doly Wieliczka (Velička) PL

Autem vyjedeme mezi 8:00 - 9:00 z Ostravy po dálnici směr Bohumín - Katovice (placený úsek) - Krakov - Velička. Velička je asi 185 km od Ostravy. Jde to taky spodem přes Bielsko - Bialou - je to kratší (asi 165 km) ale pomalejší. Bližší info pro případné zájemce viz kontakt.

Kdybych měl zhodnotit tento výlet jedním slovem, tak bych asi řekl - paráda. Z Ostravy jsme byli autem opravdu za 2 hodiny v solných dolech Velička. Na prohlídku jsme vyšli asi v 11:00 a z dolu jsme vyfárali něco po 15 hodině. Co jsme tam ty 4 hodiny dělali? Samotná prohlídka trvá asi hodinu a půl a to i když chodbami a sály procházíte celkem ve svižném tempu. Celkem budete mít po prohlídce v nohách asi 3 km a za sebou cca. 800 schodů. To vše v při příjemné teplotě 16-18 °C (někteří návštěvníci chodili pouze v tričku). Můžu říci, že i když někdy narážíte na skupinu jdoucí před vámi a na vás zase naráží skupina jdoucí za vámi, tak můj dojem z prohlídky byl jen pozitivní. Prohlídka pobíhala v pohodě a v klidu. Musím říci, že polští průvodci to mají zvládnuté perfektně. Po samotné prohlídce máte ještě možnost navštívit (opět komentované) samostatné muzeum hornictví (1,5 km chodeb a sálů). Zhlédnutí muzea bych určitě doporučil, protože vám tady průvodce vysvětlí podrobněji některé témata, která v hlavní prohlídce buď vůbec neuslyšíte nebo se o nich zmíní průvodce jen okrajově. Také je v muzeu k vidění spousta dalších exponátu. Doporučujeme také navštívit místní 5D kino, kde se návštěvníkům (i těm nejmenším) pokouší v krátkém 10 minutovém filmu vysvětlit, jak tady sůl vlastně vznikla a jak její dobývání v různých dobách lidského věku vypadalo. S dětmi tady můžete také zajít do samostatného dětského světa (taková herna), a nebo jsou zde pro ně a i pro ostatní dospěle připraveny v předsálí kina dotykové obrazovky na kterých běží interaktivní programy. Pokud vám z toho všeho už vyhládne, tak je tu pro vás k dispozici i velká restaurace. Samozřejmě lze zde i koupit spoustu různých suvenýrů. To vše co zde popisuji se nachází 130 metrů pod zemí! Kromě samozřejmě jídla a suvenýrů je vše v ceně vstupenky, dokonce i 1 kg soli na 1 návštěvníka, kterou si můžete odtud odnést. Sůl ale volně nikde nenajdete - snad kdo by chtěl moc, tak malé kladívko do kapsy. Nakonec vás z této hloubky vyvezou za pár desítek sekund na povrch rychlo výtahem. Dámy a slečny, pozor na volné sukně! Rázem by se z vás stala ve výtahu Marylin Monroe - ta s převrácenou sukní. Nebo mě napadá ještě jedna věta z české pohádky - Asi vítr Máchale...
Nějaké negativa ale návštěva muzea měla taky. Např. parkování ve městě Velička - předražené. Zdarma se vám asi tady zaparkovat nepodaří, ale doporučují využít městských parkovacích hodin - jsou za pětinu ceny některých parkovišť. Protože byl celý výklad v polštině (připlatit si ale můžete i za prohlídku v jazyky jiném - čeština bohužel chybí), tak také musím říci, že děti moc polštině nerozuměly. Snažili jsme se jim překládat co se dalo a samozřejmě, pokud jsme tomu rozuměli my samotní. 
Rozhodně návštěvu muzea vřele doporučuji a stojí určitě za zhlédnutí i přesto, že to to bude trvat okolo 4 hodin.

Neméně zajímavé je určitě nedaleké město Krakov, kde jsme z Veličky byli asi za 20 minut (v centru města). Auto se nám podařilo zaparkovat v jedné z obytných uliček (bez placení) asi jen 5 minut od královského hradu Wawel. Ten jsme si ještě stihli prohlédnout (exteriéry- nádvoří i hradby) za denního světla. Na vyhlášené krakovské náměstí jsme po 15 minutách dorazili skoro už za tmy. Je opravdu krásné spousta kaváren restaurací a samozřejmě i obchodů. Mě ta atmosféra  hned připomněla naší Prahu. Všude plno turistů, pouličních umělců a velké množství památek. Okusili jsme zde pověstné preclíky, které jsou na rozdíl od těch našich příjemně měkké. Město jsme opouštěli ve svitu lamp a reflektorů okolo 6 hodiny večerní a v 8 hodin jsme byli už doma. I přestože jsme byli v Krakově pouze jen tak na skok, tak to za to stálo. Kdo by toho chtěl vidět více, tak určitě doporučuji vyjet z domu tak, aby byl ve Veličce hned na otevírací hodinu muzea a na prohlídku města Krakov zbylo trochu více času. Samozřejmě nejlepší varianta je mít na návštěvu města Krakov celý den.

30.10.2015 (pátek) - Bohumín - hřiště a aqucentrum

Sraz v 10:00 na vlakovém nádraží Ostrava Svinov (odjezd vlaku 10:12). Z nádraží Bohumín půjdeme nejprve do Hobby parku, kde je dětské hřiště a až toho budou mít děti dost, tak se přesuneme do Aquacentra (otevřeno od 12 hod). Zpět pojedeme opět vlakem do Ostravy.


Po příjezdu vlakem do Bohumína jsme prošli ulicemi města a zastavili jsme se na Selském rynku, kde  právě tento den probíhaly farmářské trhy. Vyzkoušeli jsme chléb se škvarkovou pomazánkou a s cibulí, koupili domácí preclíky a koláče. S koláči a preclíky u pusy jsme se přemístili do parku, kde děti dováděly na všech místních atrakcích - je jich tam docela hodně. Po poledni jsme přešli jen o kousek dál do slíbeného akvaparku, kde jsme plavali a skotačili na tobogánu celkem 3 hodiny. Děti si to určitě moc užili a i my dospělí jsme toho měli za ty tři hodiny strávené ve vodě tak akorát dost. Zpátky jsme se vraceli z Bohumína opět vlakem.

31.10.2015 (sobota) - odpolední procházka z Proskovic do Zábřehu

Sraz v 12:45 autobusová zastávka Kino Luna - směr Výškovice (odjezd autobusu č. 27 je 13:01).
Z Proskovic se vydáme do Zábřehu přes Starou Bělou - Majerovec (Výškovice) - Bělský les. Celkem to bude asi 7 km. Nakonec si můžeme dát společnou večeři u nás.





Za krásného a prosluněného podzimního odpoledne jsme se společně prošli přes lesy a pole z Proskovic až do Zábřehu. Měli jsme sebou dokonce i draky, které bohužel pouštět moc nešlo, bylo totiž úplné bezvětří. Ve Výškovicích jsme si udělali zastávku na občerstvení a těsně před setměním jsme vyrazili Bělským lesem k nám domů, kde jsme si udělali společnou večeři. Byla to pěkná sobotní procházka.