sobota 23. dubna 2016

Velká Čantoryje

Kdy:      Sobota 23.4.2016 8:20 nádraží Ostrava Vítkovice (odjezd vlaku 8:29), tramvaj č.11 jede 8:11 od Kino Luna.

Kam:     Nýdek - Velká Čantoryje - Třinec (cca. 20 km )

Tentokrát to bude náročnější turistický výlet do vzdálenějších Slezských Beskyd. Z Ostravy Vítkovic pojedeme vlakem (s přestupem v Českém Těšíně) do Bystřice a dále pak autobusem do Nýdku. Z Nýdku vyjdeme na Velkou Čantoryji, odkud pak budeme klesat zpět až do Třince. Z Třince opět vlakem zpět do Ostravy. Pokud by chtěl někdo trasu kratší, tak je možno se z Velké Čantoryje vrátit (jinou cestou) zpět na autobus do Nýdku (celkem cca. 12 km ). Těšíme se na Vás.



I přes nepříznivou předpověď počasí se nakonec celý výlet povedl. Po cestě vlakem (s 1 přestupem) jsme dorazili do Bystřice, odkud jsme pokračovali autobusem do Nýdku. Z Nýdku jsme vyrazili po červené turistické značce k vrcholu Velká Čantoryje. Po cestě nám svítilo sluníčko a při stoupání bylo i poměrně teplo, takže se dalo jít i v tričku. Před vrcholem jsme se občerstvili v chatě pod Čantoryjí, ale myslím, že by byla lepší volba to nechat buď až na vrchol, nebo si zajít kousek od chaty na polskou stranu, kde se nachází "polská" Koliba. Na samotném vrcholu bylo občerstvení taky a to jak české, tak i polské. V polské stánku berou i české koruny a jídlo bych si dal osobně příště raději tady. 
Samozřejmě jsme si vylezli i na rozhlednu a i přesto, že nebyla dohlednost nijak velká, tak šlo do cca. 30 km vidět hezky. Na vrcholu se nacházelo více polských turistu než těch českých, protože z města Ustron, který je takřka pod kopce tu vede kousek pod vrchol i lanovka. Zpět z vrcholu jsme se rozhodli vzít to ještě přes Malou Čantoryji, která se nachází na polské straně. Malá Čantoryje je pouze vrchol s několika lavičkami bez možnosti rozhledu do okolí. Odtud jsme to vzali zpět na českou stranu a lesem jsme došli nakonec až na začátek obce Vendryně. Kousek před civilizací jsme ale narazili na rozbahněný úsek v lese a někteří z nás si pěkně zabahnili své boty. Hned na začátku obce, do které nás mimo jiné nechtěl pustit místní rozzuřený pes, se nachází replika starých vápenných pecí. Tyto pece sloužily v minulosti k hašení natěženého vápence. Jelikož jsme to měli k nádraží asi necelé 2 km a času do odjezdu vlaku už nezbývalo mnoho, tak jsme využili na dvě zastávky autobus. Z Vendryně jsme se vrátili vlakem zpět do Ostravy Vítkovic. Celkem jsme na výletě ušli asi 16 km a i když to byl tedy výlet poněkud náročnější, tak se nám všem myslím líbil.