sobota 16. dubna 2016

Z Bílovce do Klimkovic

Kdy:      Sobota 16.4.2016 10:25 Ostrava Svinov (odjezd vlaku 10:42), tramvaj č.7 jede 10:01 od Kino Luna.

Kam:     Bílovec - Zbyslavice - Lázně Klimkovice (cca. 13 km )

Ze Svinova pojedeme vlakem do Studénky, kde přestoupíme na druhý vlak, který nás zaveze do Bílovce. V Bílovci si můžeme prohlédnout zámek (trasa vede kolem) a projdeme i místním náměstím. Z Bílovce vede cesta dál nejprve přes Přírodní park Oderské vrchy do obce Bítov a potom přes údolí Seziny (už ji známe) dojdeme do obce Zbyslavice. Ze Zbyslavic je to už pak jen kousek dojít na Sanatoria Klimkovice, odkud pojedeme zpět autobusem MHD na Svinovské mosty. Těšíme se na Vás.



Celý tento výlet by se dal nazvat Cesta přes čtyři kopce a tři údolí. Po malých zmatcích s časem odjezdu vlaku jsme nakonec vyrazili směr Bílovec. Ve Studénce jsme přestupovali na vlak bez průvodčího. Průvodčí tam skutečně nebyl, ale byl tam revizor, který zkontroloval celý vlak. V Bílovci jsme vyrazili od nádraží směrem k náměstí a po cestě jsme si prohlídli zámek s přilehlým areálem letního kina. Když jsme vystoupali na konec Bílovce, tak jsme hned začali klesat údolí, kterým protékal potok Jamník. V tomto údolí se nacházela podle názvu Výletní restaurace. Bohužel na restauraci měli upozornění, že v pátek a přes víkend mají zavřeno. Ihned jsme se zamysleli nad slovem "výletní", který byl na ceduli u restaurace. Asi jsme nepochopili, že na výlety se chodí v pracovní dny.  Z tohoto údolí jsme pak ulicemi obce stoupali do obce Bítov (druhý kopec). Tady jsme hledali nějakou hospodu ve které by jsme se mohli občerství - marně. Z Bítova jsme opět začali klesat do údolí, kterým protéká potok Sezina. Z tohoto údolí jsme již po třetí stoupali do kopce ulicemi obce Zbyslavice a nápadně nám to připomínalo předchozí stoupání v obci Bítov. Ve Zbyslavicích hospodu sice měli, ale z předchozího výletu (minulý rok) jsme věděli, že se otevírá až někdy k večeru - letos jsme si to jenom potvrdili. Ze Zbyslavic jsme opět klesali do posledního třetího údolí kudy protéká potok Polančice. V údolí jsme se rozdělili na dvě skupiny. První skupina (hlavně děti) stoupaly do čtvrtého a posledního kopce k areálu Lesní park Klimkovice, kde se děti vydováděly na různých stanovištích tohoto parku. Nejvíce se jim líbilo chodit po laně, které bylo zavěšeno mezi stromy. Druhá skupina zatím došla pozvolným  stoupáním k restauraci U Hasičů, a dali si tam vytoužené a myslím i zasloužené občerstvení. K této restauraci nakonec došla i první skupina a děti opět pokračovaly v hraní na místním hřišti za restaurací. Odtud jsme pak již jeli zpět na Svinovské mosty autobusem MHD. 
Celá cesta a hlavně příroda kolem je myslím moc pěkná a určitě zde nepotkáte ani moc lidí. Počasí nám také vyšlo, tak co si přát více ? ... asi jen tu otevřenou hospodu někde po cestě